Nolltolerans

Nolltolerans i senior- och ungdomsfotbollen

Hantering av ledare och föräldrar som uppträder olämpligt i samband med senior- och ungdomsmatcher.

LEDARE - Vad är olämpligt?

Försöker att påverka dig att döma eller negativt kommentera dina domslut:

-  ”Nu får väl vi också ha några frisparkar”

-  ”Skärp dig nu domaren”

-  ”Du är värdelös”

Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att du gör så gott du kan. Istället för att kommentera domsluten så bör du ge råd till dina spelare, hur de ska spela och uppträda.

Använder svordomar mot spelare eller domare:

-  ”Du måste för fan blåsa”

-  ”Passa bollen för helvete”

Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att det inte är tillåtet att svära. – Du ska vara ett föredöme som ledare och därför är det viktigt att du inte använder svordomar.

Använder obscena gester, könsord och rasistiska tillmälen.

- ”Visar långfingret”

- ”Fitta”

- ”Satans blatte”

- ”Är du inte klok din djävel”

Åtgärd:  Gå bort till ledaren och säg att han/hon inte får leda laget därför att han/hon betett sig synnerligen olämpligt.

Vägrar ledaren detta så bryt matchen.

Meddela någon i din förening det som hänt och be om hjälp att skriva en anmälan till Hallands Fotbollförbund.

FÖRÄLDRAR - Vad är olämpligt?

Försöker att påverka dig att döma eller negativt kommentera dina domslut:

-         ”Nu får väl vi också ha några frisparkar”

-         ”Skärp dig nu domaren”

-         ”Du är värdelös”

Åtgärd: Gå bort till ledaren och be honom/henne att prata med föräldrarna och säga till att de slutar med detta.

Använder svordomar mot spelare eller domare:

-         ”Du måste för fan blåsa”

-         ”Passa bollen för helvete”

-         ”Är du inte klok din djävel”

Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att det inte är tillåtet att föräldrar använder svordomar. Be honom/henne att förmedla detta till berörda föräldrar.

Använder obscena gester, könsord och rasistiska tillmälen.

-         ”Visar långfingret”

-         ”Fitta”

-         ”Satans blatte”

Åtgärd: Gå bort till ledaren och säg att matchen kommer att brytas om inte berörd förälder/rar lämnar området.

BUDSKAP  - ”Nu räcker det - fotboll skall vara kul.”

Fotboll är en kampsport med hög puls och skall så vara.

Visst vill man vinna, men det är mycket viktigare att man som ledare/förälder och i slutänden föreningen, som man representerar, uppträder på ett ansvarsfullt och

fostrande sätt. Kampen får aldrig övergå till våld och den höga pulsen får inte göra att verbala attacker som svordomar och försök till påverkan av domaren accepteras.

Att vara domare är en utmaning som skall stimulera och vara roligt.

Känner du obehag när du dömer, tveka inte att vända dig till någon representant

från den arrangerande föreningen och påpeka detta.

Det är hemmaföreningen som ansvarar för matchen och för att du skall kunna känna dig trygg i din roll som ungdomsdomare.

De allra flesta av ledarna och föräldrarna i Halland uppträder på ett bra sätt!

Vår målsättning är att alla skall uppträda bra.

Därav ovanstående verktyg att använda när så inte är fallet.

Direktiv   -  Instruktioner till domare

Den allt sämre stämningen på och runt fotbollsplanen är på väg att skapa långsiktiga problem med rekryteringen av spelare, ledare och inte minst domare.

Omsättningen av domare är de senaste åren så stor att nyrekryteringen och inskolningen sker med sjunkande och i vissa fall obefintliga kvalitetskrav.

Halland, som är ett mellanstort distrikt har ett behov av minst 250 seniordomare för att matchtillsättningen skall kunna genomföras utan allvarliga störningar och med ett aktivt kvalitetsarbete. För närvarande finns ca 200 distriktsdomare och ca 700 ungdomsdomare, många slutar varje år på grund av negativt bemötande och bristande respekt.

I syfte att bryta denna negativa trend och återskapa den mer gemytliga stämningen kring fotbollen i Halland, liksom i ett stort antal andra distrikt, har Hallands FF beslutat genomföra projektet ”Nolltolerans”.

För att skapa en gemensam värderingsgrund från 13 år upp till seniorer förslår Hallands FF nedanstående direktiv, fritt från enskilda bedömningar, tolkningar och tillämpningar,

skall gälla under 2007.

Skriker man något av nedanstående ord högt rakt ut i luften, efter att t ex. missat en målchans, så skall det vara grov utvisning.

Samma gäller om man riktar det mot domare, motståndare, ledare och publik.

Könsord:      Kuk – Fitta – Knulla – Rövhål.

Skällsord:    Blatte – Svenne – Hora – Bög – Neger.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------Springer man omkring och använder nedanstående ord hela tiden, t ex när man missar en passning, så skall det vara en varning. Likaså om man spontant riktar det mot en motståndare efter att ha blivit fälld. Om man däremot förolämpar motståndaren genom att säga; ”din djävul” skall det vara varning.

Svordomar:     Fan – Helvete – Djävlar.

Obscena eller kränkande gester: Riktade mot spelare, ledare, domare eller publik skall vara grov utvisning och anmälan till Hallands Fotbollförbund.

Allt fysiskt våld och alla former av hot mot domaren skall bestraffas med grov utvisning.

Ovanstående direktiv är ett klargörande från fotbollsrörelsen som ett stöd till alla domare och ledare. Därutöver gäller, för alla andra uttryck och gester, domarens egen bedömning och regeltolkning. Skillnaden är att ovanstående direktiv gäller oavsett plats, situation eller omständighet och lämnar inget utrymme för tolkning eller bedömning, av domare eller annan. Således bör samtliga ledare tillämpa direktivet även på träning och andra verksamhets-relaterade sammanhang.

Disciplin-, domare- och tävlingsutskottet

HALLANDS FOTBOLLFÖRBUND