Till föräldrarna

Du har valt att låta ditt barn delta i Tofta Gif verksamhet. Vi är självfallet glada och stolta över det förtroendet och lovar göra allt vi kan för att motsvara dina förväntningar.

Vi hoppas att du som förälder engagerar dig i ditt barns fotbollsintresse. Du kommer snart att upptäcka att det är oerhört stimulerande att delta i gemenskapen kring ett fotbollslag. Se det som en förmån att få dela ditt barns glädje i fotbollen. Känner du att ”- det lilla som jag kan göra inte spelar någon roll”. Då ska du veta att all hjälp uppskattas och behövs. Ta kontakt med föreningen eller ledarna för laget och tala om dina önskemål. Det finns många arbetsuppgifter i en fotbollsförening och alltid är det något som passar dig.

Inom ToftaGIF pågår ett ständigt utvecklings och förbättringsarbete. Dina synpunkter på vår verksamhet och anläggning är därför ytterst värdefulla för oss. Tveka inte att kontakta ledare, sektionsledare, ordförande  eller kansli om du har några frågor eller synpunkter på vår verksamhet eller anläggning.

När du engagerar dig vill vi ge några råd på vägen:

• Ge barnen beröm i stället för att vara felsökare. Beröm ger barn och ungdomar självförtroende. Tänk på att barn har svårt att skilja på dålig prestation och dålig människa
  • Stöd ditt och andras barn och ungdomar i med och motgång.
  • På matcher och cuper är du en del av föreningens ansikte utåt. Vi inom Tofta Gif vill att föreningens medlemmar visar respekt för motståndare, såväl spelare som ledare och föräldrar, samt för domare och domarens beslut.
  • Att du respekterar de beslut som tränare och ledare fattat. Klubben och laget är som en skola där man för stunden överlåter fostran och utbildning av sina barn till föreningens ledare med allt vad det innebär av ordning och regler. Framför konstruktiv kritik till ledare enskilt och inte inför spelare.
  • Att du respekterar tränarnas önskemål om att hålla avtalade tider.
  • Nya spelare erbjuds en ”prova på tid” på två veckor varefter medlemsavgiften ska betalas
  • Du kan ”heja på” ditt och de andra barnen, men ska undvika att "coacha" de aktiva vid träningar, matcher och tävlingar. Däremot stärker det barnets självförtroende och känsla av egenvärde att deras föräldrar visar intresse för deras förehavanden, inte bara vid match/tävling utan även under träning.
  • Du bör inte syssla med individuell belöning till barnen i samband med idrottsutövning, exempelvis "en glass eller tio kronor per mål". Det motverkar samspelet som lag.
  • Sjuk eller skadad spelare skall vara fullt återställd senast 2 dagar före match för att få spela p.g.a. hälsorisk.

Med hänsyn till barnens ålder och mognad försöker vi lära barnen följande förhållningsregler:

• Skolarbetet är viktigt, du skall inte slarva med det utan planera din tid så att du hinner med både skola, träning, återhämtning och påfyllning av energi.
  • Alla som deltar i Toftas verksamhet ska göra det utifrån begreppet ”fair play” vid träningar, under matchspel samt utanför fotbollsplanen.
  • Du bör kämpa och göra så bra man kan utifrån dina förutsättningar.
  • Träningen är viktigast! Det betyder att de som tränar mycket också är mest förberedda för själva matchspelet.
  • Du medverkar till att alla i gruppen trivs och kan delta utifrån sina förutsättningar.
  • Du säger direkt till ledarna, om du tycker att någon kompis blir utsatt för något som inte är schysst.
  • Du uppträder på det sätt mot dina lagkamrater och motståndare som du själv vill bli bemött på.
  • Du som spelare har ett ansvar att följa det som dina ledare säger, både på och utanför plan i samband med aktivitet som anordnas av Tofta Gif.
  • Du ska meddela din ledare om du inte kan närvara vid träning, match eller annan planerad aktivitet.
  • Du håller ordning på din utrustning samt dig själv.
  • Du använder alltid benskydd vid träning och matchspel.
  • När ledarna pratar, lyssnar du!
  • Du håller dig informerad genom att kontinuerligt titta på lagets hemsida.

Vi önskar dig och ditt/dina barn en lika lärorik som trivsam tid tillsammans med alla oss andra i Tofta Gif!

Uppdaterad: 2017-03-26 13:28
Skribent: Roger Johansson